MAPA: ALP - FONTANALS - LA MOLINA – MASELLA
Realitzat durant 2017-18 per Carles Loré amb la col.laboració de Mònica Aguilera.
Ampliació el 2023 per Andreu Alvarruiz. Revisió i treball de camp per Dani Vives, Anna Amigó, Xavier de Cabo i Albert Daví durant l’estiu de 2023.El mapa per a la prova de 8h i 4h és a escala 1:25.000 en format Super DinA3. Equidistància 10m. El mapa per a la prova de 2 hores és a escala 1:15.000 en format DinA4. Equidistància 5m.
Atenció a les zones prohibides, tant finques privades com carreteres, via de tren i riu. També les zones perilloses marcades com a prohibides al voltant de la via del tren.
Les corbes de nivell s'han generat amb equidistància de 10m a partir d'un MDT amb pas de malla de 2m provinent de dades LiDAR.
A la meitat sud-est del mapa (muntanya) s'ha aprofitat la informació del mapa del mundial de rogaining de La Molina (WRC 2019). La meitat nord-oest (plana) s'ha generat de manera semi-automática a partir del Referencial Topogràfic Territorial de l'ICGC, dades Open Street Maps i el mapant.es. Finalment, s'ha complementat amb informació extreta per digitalització de l'ortofoto ICGC 2022 amb píxel de 25 cm i d'imatges de Google Street View.
La xarxa de camins de tot el mapa s'ha generat des de zero per digitalització manual dels Strava Heatmaps. Posteriorment s'ha revisat a camp la majoria de camins, especialment els que serveixen per anar entre fites.
La distinció entre arbres i sòl nu s'ha fet automàticament a partir d'un model d'alçades de vegetació amb pas de malla de 1 m generat per correlació automàtica entre imatges aèries d'un vol de juliol-agost de 2021. S'ha marcat com a bosc si l'alçada de la vegetació supera els 2 m. La majoria d'arbres aïllats i zones amb arbres dispersos no tenen la simbologia estàndard corresponent i s'han quedat com a polígons petits de bosc que sovint són difícils de distingir del terreny obert rústic (403). No s'ha fet revisió manual ni generalització.
La majoria de zones de matollar s'han aprofitat del mapa del mundial de 2019. Altres zones s'han digitalitzat de nou a partir de l'ortofoto de 2022.
El treball de camp s'ha centrat en revisar la xarxa de camins i les zones més properes a les fites.
En zones amb molta informació, alguns elements s'han desplaçat tot mantenint la posició relativa entre ells. Per exemple en ponts, túnels i passos obligats per creuar carreteres o vies de tren.
Per tal de millorar la llegibilitat del mapa a escala 1:25.000 s'han adoptat alguns canvis respecte de la normativa ISOM 2017-2:
La veritat és que hem gaudit moltíssim preparant aquest rogaine. El mapa té moltíssimes zones molt boniques i també molt atractives per a fer un rogaine d’orientació. Són molt variades i hi podeu trobar de tot!. Ens agradaria que les poguéssiu recórrer totes, però, és clar, que no tindreu temps de fer-ho. Haureu d’escollir i tenir en compte moltes coses, per tant no us serà fàcil fer l'estratègia!
El mapa ocupa una extensa zona, principalment als termes municipals d’Alp i de Fontanals, però també als municipis de Bolvir, Ger i Das.
El punt més baix del mapa és a 1035m d’alçada i el més alt a 1745m.
L’acurada cartografia que s’ha fet, permet una navegació segura, malgrat tractar-se d’un mapa de rogaine a escala 1:25.000 i equidistància de corbes de 10m amb la necessària generalització. És per això que és recomanable l’ús de la lupa per facilitar la lectura del mapa en algunes zones.
L’equip del COC ha pogut comprovar que la penetrabilitat de la vegetació està força ben representada amb els diferents colors, blanc, groc, taronja, i els tres nivells de verd. Hi ha una completa xarxa de pistes, camins i corriols, força visibles segons si són molt o poc transitats. També cal tenir en compte que el bestiar fa camins amb el seu pas.
Repartits en el mapa hi haurà un total de:
Com indica el reglament de competició, per a la puntuació dels controls s’ha tingut en compte la seva dificultat tècnica i/o física i també les característiques del mapa.
El mapa de 4h i 8h te dues parts molt diferenciades:
Sortida i arribada: És just davant del Palau de Congressos d’Alp. Al voltant hi ha diferents carrers per on hi transiten cotxes. Tingueu-ho en compte, sobretot a la sortida i arribada.
Carreteres prohibides: En el mapa hi trobareu carreteres que estan marcades com a prohibides. No es poden creuar ni vorejar, excepte per aquells passos marcats al mapa.
Via del tren: Tampoc es pot creuar ni vorejar-la, excepte per aquells passos marcats al mapa.
Trobareu una zona encintada que creua la carretera dues vegades i la via del tren que es voreja uns 200m. Ho hem fet per assegurar que aneu pel lloc correcte i per seguretat.
Tots els mapes portaran impresa la descripció de controls en símbols.
Nosaltres aquests dies hi hem trobat senglars, vaques, cavalls, voltors, corbs, daines, cabirols, isards, marmotes, serps... i també búnquers, cabanes, rius, ponts, coves, ermites, tallats, fonts, passarel·les... i 1 via de tren, carreteres, pistes, camins, corriols, tàlvegs i senders que ho uneixen tot i ens ofereixen un rogaine amb moltes eleccions de ruta diferents. Serà un rogaine que no us deixarà indiferents i desitgem que en gaudiu tant com ho hem fet nosaltres a l’hora de preparar-lo.
Recomanacions des de Biodiversitat i Medi Natural
A causa de les restriccions de l'informe que ens ha arribat des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ens hem vist obligats a canviar alguns controls que estaven situats a prop d'àrees d'interès faunístic, florístic i zones humides vulnerables.
Ens recorden que:
Novetats
Llegir...